top of page
Ocean's Five vi_ 18-56-09.jpg

ArTeRrOr

ArTeRrOr

Art Techniques Random Opportunities

ArTeRrOr

Art Techniques Random Opportunities

1. Arterror
 
A mű két ember valós találkozásról, egybeolvadásról, egymásra hangolódásáról szól. A mozgásrendszerben nagy szerepet kapott az alkotó-előadók, Maday Tímea (Fülöp Viktor ösztöndíjas) és Hámor József által kifejlesztett és oktatott ’aikido-partnering’. Ez a nyelvezet a kemény, feszes és leheletfinom kvalitások széles spektrumát kínálja. A végeredmény kifejező és érzékeny, de határozott és artikulált kommunikáció a két előadó-alkotó között. A duettet a brüsszeli Jetherfst-re készítették 2010 októberében.
 
2. Ocean's Five
 
Katatónia, sűrű massza, imádkozás… Öt férfi valósága egy világban, melybe egyikük személye által mélyebb betekintést kaphatunk.
Minden táncos külön 'kottával' rendelkezik, de mindannyian ugyanazzal a mozgáskombinációval dolgoznak. Rendszerüket kiszámított ritmus és időbeosztás képezi meg, mely képlet lehetővé teszi, hogy már az etűd elején találjanak kapaszkodási, egymásra hangolódási pontokat az előadók és a nézők. Miután mind az öten elérték a koreográfia maximum pontját, felbomlik a kép és megjelenik az együtt mozgás, az unisono. Tapossák a teret, nyomják a padlót, láthatatlan tereken haladnak át, mely káosszá vált át. A káosz vissza-visszatérő motívum és a „jövőből” érkező üzeneteket birtokol. Ezt követően kapunk betekintést egy olyan egyén világába, mely még nem tudott elszabadulni fáradalmaitól, berögződéseitől. Az átváltozás folyamatát láthatjuk. Hogyan válik meg és pergeti le magáról egy férfi egyszerű formában a kimerültséget. E képpel párhuzamosan háttérbe szorul a másik négy táncos, akik egy mozdulatot ismételve lent a földön – mintha csak imádkoznának - éltetik tovább a darab erejét.
 
„Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.” (Platón) –

3. Ocean’s Six+1
 
A záró etűdben Hámor Józsefet a feszes és lüktetően dinamikus zene inspirálta a mű létrehozására.
A mű egy csapat összeforrottságával, harmóniájával-diszharmóniájával, robbanékonyságával, az egyéni jellemek női és férfi dominanciájának kibontakozásával, erős szimbolikájú mozdulatokkal kísérletezik. A kortárstánc mellett az előadás másik meghatározó nyelvi kódja a keleti harcművészetek jól ismert, jelentés-gazdag, igényesen kimunkált mozdulataiból merít. Kiemelt szerepet kap még az előadásban a bothasználat, mely a magyar cigánybotoló és az aikido (japán harcművészet) mozgáskultúrájával alkot finom, rusztikus-autentikus, de mégis intenzív elegyet.

 

BEMUTATÓ IDŐPONTJA: 2020. OKTÓBER 23.

NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ

CAFÉ BUDAPEST

Koreográfus: Hámor József
 
Táncolják: Maday Tímea Kinga, Hámor József, Hargitai Mariann, Jenna Jalonen / Horváth Adrienn, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Katonka Zoltán, Mádi László, Rónai Attila
 
Zene: Gangaray Dance Music – Hámor József
 
Jelmez: Maday Tímea Kinga

Fény: Katonka Zoltán

 

A Gangaray Dance Company / Közép - Európa Táncszínház közös produkció


Támogatók:  NKA, Közép - Európa Táncszínház

FOTÓ: BODA GÁBOR

bottom of page